Na Univerzitetu u Beogradu – Saobraćajnom fakultetu, u periodu od 25. do 28. aprila 2023. održana je 10. međunarodna konferencija o modeliranju i projektovanju železničkog saobraćaja i transporta (ICROMA) – „RailBelgrade 2023“. Konferencija ICROMA (International Conference on Railway Operations Modelling and Analysis) organizovana je pod okriljem Međunarodne asocijacije IAROR u cilju razmene znanja i povezivanja univerzitetskih istraživača i eksperata iz sektora železnica širom sveta. Domaćin i suorganizator ove najveće međunarodne železničke konferencije je Univerzitet u Beogradu – Saobraćajni fakultet, a pokrovitelji su Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na železničkoj konferenciji učestvovalo je više od 200 naučnika i eksperata iz više od 20 zemalja, koji su svojim izlaganjima prezentovali najnovija saznanja u vezi sa železničkim saobraćajem i dali smernice za dalji razvoj ove saobraćajne delatnosti.

Saobraćajni institut CIP kao jedan od najvažnijih aktera u razvoju i projektovanju železničke infrastrukture u regionu i kao jedan od partnera ovog značajnog međunarodnog događaja imao je zapažen nastup i dao veliki doprinos kroz prisustvo svojih stručnjaka na panel izlaganjima kao i štandom i prezentacijama o najnovijom projektima i budućim planovima vezanim za dalji razvoj železničkog sektora u Republici Srbiji.