Saobraćajni institut CIP d.o.o. je učestvovao na 12. kongresu o transportnoj infrastrukturi i transportu koji je održan u Sarajevu u periodu 11.05.2023.-12.05.2023.

Organizator Kongresa je udruženje Konsultanata Inženjera Bosne i Hercegovine.

Tim inženjera CIP-a je predstavio radove iz aktuelnih projekata koji su izvedeni ili se izvode u Republici Srbiji na pruzi za velike brzine na deonici Beograd – Novi Sad- Subotica – granica sa Mađarskom  i to:

  • Primena simulacije saobraćaja u planiranju i analizi efekata projekta izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije pruge Beograd-Novi Sad – Subotica
  • Projektovanje sistema upravljanja na prvoj pruzi u Srbiji za brzine do 200 km/h. Radi se o predstavljanju projekata signalno sigurnosnih uređaja sa ETCS-L2 i GSM-R sistema na pruzi Beograd-Novi Sad – Subotica
  • Primene tehničkih specifikacija interoperabilnosti za osobe sa smanjenom pokretljivošću – TSI-PRM

Predstavljeni projekti su dobili sertifikate ovlašćenih evropskih tela, u pogledu primenjenih evropskih specifikacija interoperabilnosti – TSI, što znači da su zadovoljene sve performanse za nesmetano kretanje vozova, tako da se ova pruga u potpunosti uklapa u sistem evropskih pruga.

Saobraćajni institut CIP je na Kongresu imao nastup koji je doprineo zapaženom interesovanju velikog broja prisutnih stručnjaka iz regiona. Kroz diskusije stručnjaka iz železničkog sektora razmenjivala su se iskustva iz različitih domena železnice. Zapaženim nastupom, CIP je dao doprinos za buduće planove u vezi sa projektovanjem i razvojem železničke infrastrukture u regionu i još jednom potvrdio da je kvalifikovan da realizuje projekte kako u Srbiji tako i u regionu.