štampaj štampaj

Pošalji prijatelju

ПЕШАЧКА ПАСАРЕЛА - ВЕЗА САВСКОГ КЕЈА СА ВЕЛИКИМ СТЕПЕНИШНИМ СИЛАЗОМ БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ

13. 10. 2017

Саобраћајни институт ЦИП, урадио сву потребну техничку документацију за изградњу Пешачке пасареле, препознајући значај овог јединственог пројекта, као донацију Граду Београду.

video

Пешачка пасарела која повезује Београдску тврђаву са Савским приобаљем је Пројекат, који је под називом, „Мост на Калемегдану" настао у периоду од 2006. - 2009. године, а према предлогу решења, које је за ЈП „Београдска тврђава" урадио ауторски тим Ричард Дикон, који спада у најзначајније вајаре свога времена, Мрђан Бајић, наш најпознатији апстрактни скулптор и академик Бранислав Митровић, архитекта.

Пешачку пасарелу од Савског шеталишта до Београдске тврђаве чине две целине, завојита рампа, са лифтовском кулом и скулптуром на врху, и пешачки мост.

Завојита рампа дужине је 83m, док са кулом висине 10m, у којој је смештен лифт, и скулптуром на врху представља уметничку скулпторалну форму која се у простору развија са више завојница и повезује шеталиште са пешачким мостом и паркингом на крову „Бетон хале". Пешачки мост дужине је 75m и прелази изнад колске и железничке саобраћајнице те се завршава у подножју Великог степенишног силаза Београдске тврђаве.

Пешачка пасарела као веза између града и реке, је важан инфраструктурни пројекат, али и уметничко дело, којим ће бити омогућен безбедан прелазак пешака преко фреквентне улице, као и железничке пруге.

sl. 1
sl. 2
sl. 3
sl. 4